Notice: Trying to access array offset on value of type null in /customers/5/9/5/athfloradesign.no/httpd.www/catalog/controller/blog/blog.php on line 93 Bedd Selvvanning med jordveke

Tips til beplantning med jordveke - Ny selvvanning fra Bedd


Bedd i 60x60x40 med Kumquat, Echeveria og dekorstein

Stilren beplantning er både med på å modernisere lokaler og skape en hyggelig atmosfære. Hos First Hotel Victoria satses det på å gi Hamars besøkende en lun og moderne opplevelse. Ikke rart at valget falt på et par sorte kvadratiske plantekasser når spisesalen skulle få seg en grønn lunge.

Bedd er i ferd med å lansere nye selvvanningsystemer til de kvadratiske kasser, og vi fikk anledning til å prøve de for første gang ved beplantningen hos First Hotel Victoria.

Vann har noen fantastiske egenskaper, hvor en er evnen til å la seg løfte av kapillarkreftene. Kapillærkrefter er effekten som lar vannet løfte seg opp fra et kar dersom det bare finner en trang spalte å klatre i, og jord er full av trange ganger. Denne effekten er nettopp det et selvvanningsystem utnytter. I naturen kjemper alt om å få spire og gro, og en potte som vannes ovenfra risikerer lett å utvikle en bakteriekultur som plantene ikke liker. Ved å ha et vannreservoar under jorden og la en veke trekke ned i vannet, vil en passende mengde vann suges opp i jorden og bidra til et sunn mikroflora.

Selvvanningsystemet fra Bedd er av en type med jordveke. Det består av en ytterkasse som utgjør vannreservoaret og en innerkasse som settes ned i ytterkassen. Bunne i innerkassen ligger rund 10 cm over ytterkassen og en jordfylt spalte går ned i vannet for å løfte vann til jorden over.

 

Her er vår tips for å oppnå suksess med jordveke

-Fyll vannreservoaret halvfullt. Ca 5cm. Om det blir mye vannslubb under plantingen så har det en plass å gjøre av seg.

-Legg i innerkassen og fyll på med 5 cm jord. Pakk jorden i spalten godt. Den skal være litt kompakt for å at kapillarkreftene skal virke. Om du har tid kan du vente et døgn før du kjenner om jorden har blitt fuktet. Da vet du at jordveken er passende tett.

-Fyll i med tilstrekkelig jord for å gi hver plante tilstrekkelig høyde. Om det er anledning til å dyppe plantene i vann så gjør det før de sette i kassen. Pakk deretter rundt røttene med mer jord, tilfør vann og kna til jorden som følger planten smelter sammen med rundt omliggende jord. Gi en ekstra god massasje om det ikke var anledning til å dyppe planten først. Igjen dreier det seg om å skape en jord som vannet kan vandre i. Gjenta dette for hver plante som skal i kassen.

-Du kan holde et øye med fuktigheten ved å stikke en pinne i jorden. Dersom den kommer opp igjen tørr er det fare for at jordveken ikke er passende kompakt. Om den kommer opp bløt er det fortsatt en del vann i jorden etter beplantningen. Og om den kommer opp igjen klam fungerer vanningen perfekt. Noen som er vant med å bake kaker kjenner seg nok igjen i dette.


Bedd leveres som plantekasser i et utvalg fasonger og kan bygges i system til å passe rommet som du skal beplante. Dersom du ønsker hjelp fra oss hjelper vi deg gjerne med planlegging av Bedd system og beplantning.


Ytterkassen fylt til 5 cm. Første brett på kassen viser passelig nivå.Innerkasse på plass med et tynt lag jord. Jordveken pakkes godt ned i spalten i midten.


Jorden har fått seg en god massasje for at appelsintreet skal trives.


Avslutt med den dekoren du ønsker. Vi har valgt Echeveria og sort stein for å skape et stilrent uttrykk.


Les mer om Bedd - bedd.no

Frister det å sove i en Munch-suite? - Åpner Munch-rom